סוכרת – סיבוכים ותופעות לוואי של המחלה

מחלת הסוכרת  עלולה לגרום למספר רב של סיבוכים ולפגיעה חמורה באיכות החיים של החולה בה. הסיבוכים העלולים להופיע ממחלת הסוכרת קשים ומערבים את כלל מערכות הגוף. סיבוכים אלה מדאיגים מאוד את החולים משום שהם עלולים להוריד את איכות החיים ממנה הם נהנים באופן יחסי ולגרום לעוגמת נפש גדולה. מבחינת מערכת הבריאות, סיבוכים אלה מהווים נטל ועול כלכלי, הן מבחינת כוח האדם המטפל, הניתוחים אשר להם נזקקים החולים וימי האשפוז הכרוכים בכך.

הסכנה הגדולה במחלת הסוכרת, מעבר לסיבוכים המדוברים, היא חוסר תחושתו של החולה להתפתחות תסמינים וסיבוכים אלה. החולה, פעמים רבות, לא יהיה מודע – ולא יבדוק רמת סוכר בדם, במידה ולא ימדוד אותה באופן עקבי. אולם כאשר רמה זו גבוהה ולא מאוזנת, סיבוכים אלה יתפתחו עם השנים וכאשר יתגלו, הם עלולים להיות בשלב מתקדם ולא ניתנים לריפוי מהיר וקל.

הסיבוכים העלולים להתלוות למחלת הסוכרת על פי המערכות השונות

המחלה ובמיוחד סוכרת לא מאוזנת עלולה לגרום לתופעות הבאות:

  • כליות – הנזק לכליות עלול להוביללצורך בטיפולי יאליזה ואף לצורך בהשתלת כליה.
  • ראש – סיבוכים אלה יכולים להיות קשורים לאירועים מוחיים בעקבות נזק לכלי הדם הקטנים במוח.
  • לב – הסיבוכים השכיחים של מחלת הסוכרת הינם סיבוכים הקשורים לכלי דם. במקרה של התפתחות טרשת עורקים וחסימת כלי דם לבבים, סיבוך זה עלול להוביל לאירוע לבבי, אי ספיקת לב ועד הצורך בניתוח.
  • עיניים – פגיעה בכלי דם קטנים עלולה להגיע לפגיעה בראייה ועד עיוורון. 
  • מערכת העצבים המרכזית – בעיות במערכת העצבים עלולים להוביל לחוסר תחושה בגפיים, סחרחורות, חשיפת החולה לסיכונים של כוויות או פצעים שאינם מורגשים אולם עלולים להסתבך עד כדי נמק ואובדן גפיים. הסוכרת נחשבת למחלה העיקרית אשר חוליה סובלים מקטיעות גפיים. תחלואה זו מהווה איום משמעותי על בריאות נפשו של החולה וירידה באיכות חייו.

הגורמים לסיבוכים במחלת הסוכרת

מחלת הסוכרת הינה מחלה כרונית, כאשר לאחת שהיא מאובחנת המטרה היא במשך השנים, לאזן את רמות הסוכר. ככל שהחולה יקפיד על כך שלא ייווצרו שינויים קיצוניים ברמות הסוכר, כך הוא יוכל להישמר מתופעות לוואי והסיבוכים הצפויים. הסיבוכים באיברים השונים נגרמים משנים של רמות סוכר גבוהות אשר פוגעות בכל הסובב. חוסר הקפדה על תזונה מאוזנת עלולה להחמיר סיבוכים אלה ולגרום לזירוז שלהם. כמו כן, המשך עישון, שתיית קפאין וחוסר פעילות גופנית עלולים אף הם להחמיר את המצב.

על מנת לאבחן, מוקדם ככל האפשר, סיבוכים פוטנציאליים, על חולי הסוכרת לבצע בדיקות שונות באופן עקבי, כמו למשל בדיקת חלבון בשתן. טיפול באספירין או מדללי דם אחרים יכול להיות טיפול מונע, בכדי להילחם כנגד הפגיעה בכלי דם גדולים וקטנים. מעבר להקפדה על תזונה, פעילות גופנית, היענות לטיפול התרופתי הרשום, ישנם חולים רבים אשר פונים לעזרת הרפואה המשלימה. חולים רבים יימצאו עצמם עושים רבות על מנת למנוע את הופעתם של סיבוכים קשים אלה.