ורידים ברגליים – דליות

ורידים ברגליים או בשמם המקצועי דליות הינו מצב רפואי בו ורידי הרגליים התנפחו עד כי ניתן לצפות בהם על פני העור. צבען סגול או כחול כהה והן נראות כרשת של שבילים מסתעפים. האזור הנפוץ ביותר בו מופיעות הדליות הוא אחורי השוק ובחלק הפנימי של הרגל לכל אורכה. שכיחות התופעה עומדת על כ50% מקרב אנשים מבוגרים מעל גיל 50 כאשר הנטייה לדליות נפוצה יותר בקרב נשים. בחלק מן המקרים מתלווה להופעת הורידים תחושה של כאב, בעיות עור, קרישיות בדם ועוד אך לרוב הן נשארות בעיה אסתטית.

כיצד נוצרות דליות?

בתוך הורידים זורם הדם המגיע מרקמות הגוף השונות ועולה אל הלב בעזרת שסתומים חד כיווניים. באזור הלב נשאב הדם אל הריאות ומתמלא בחמצן. הדם אשר מלא בחמצן זורם חזרה אל רקמות הגוף. הדם ללא החמצן חוזר אל הלב כדי להתמלא בחמצן מחדש. כאשר השסתומים לא פועלים בצורה תקינה עלולה להיעצר זרימת הדם ואף לסגת אחורנית. מצב זה יכול לגרום להצטברות דם במקום אחד ובהמשך להופעת הדליות.

ורידים ברגלים – הסימפטומים

ברוב המקרים אנשים הסובלים מדליות / ורידים ברגליים  לא חשים שום כאב ולא מראים סימפטומים אולם קיימים דיווחים על תחושות כאב או כבדות באזור הרגליים. חלק מן הדיווחים כללו תחושות המדמות שריפה ברגליים, פעימות, כיווץ שרירים או נפיחות בחלק התחתון של הרגליים. רבים דיווחו כי הכאב או הגירוד מחמיר בעת עמידה ממושכת.

הגורמים להופעת הדליות

הגורם העיקרי לתופעת הורידים ברגליים הינו היחלשות הורידים עם הגיל. הדם חוזר אל הלב באמצעות השסתומים כנגד כוחות המשיכה, כאשר אנו מתבגרים מאבדים הורידים מכוחם ומגמישותם מה שגורם להיחלשות השסתומים ועם הזמן להופעת הורידים. הריון יכול להיות גורם נוסף להייצרות ורידים ברגליים.

ההריון מעלה את נפח הדם ומאט את זרימתו- תופעה שעלולה לגרום להופעת ורידים ברגליים. לקיחת הורמונים נשיים כגון גלולות למניעת הריון או גלולות לגיל המעבר, מעלים גם הם את הסיכון להופעת הורידים. קירבה גנטית מצביעה על סיכוי גבוה יותר להופעת ורידים בולטים. עמידה ממושכת גם כן עלולה להקשות על זרימתו של הדם במעלה הורידים בדרכו אל הלב ולכן עלולה לגרום לתופעה זו.

טיפול בורידים ברגליים

ניתן לטפל בורידים הבולטים במספר שיטות שונות כאשר המשותף לכולן הוא הוצאת הוריד החוצה מן הגוף. הוצאת הוריד אינה מזיקה בריאותית מכיוון שהוריד כבר אינו מתפקד במילא וכן קיימים מספיק ורידים אחרים אשר עושים את עבודתו. שלוש שיטות עיקריות לטיפול בורידים ברגליים:

  1. ניתוח אשר במהלכו שולפים את הורידים על ידי חיתוך העור מעליהם.
  2. טיפול באמצעות הכנסת סיבי לייזר לוריד הראשי, ביצוע צריבה שלו מבפנים וסתימתו.
  3. טיפול סקלרותרפי אשר במהלכו מזריקים חומר קצפי אשר סותם את הורידים החולים וכתוצאה מכך הם נעלמים.