מהי דלקת פרקים?

דלקת פרקים היא מצב רפואי אשר משפיע על מערכת השלד והשרירים, במיוחד במפרקים. היא מהווה את הגורם העיקרי לנכות בקרב אנשים מעל גיל חמישים וחמש. בסופו של דבר, עלולה הדלקת לגרום לנזק חמור. בחלק מהמקרים, היא עלולה לגרום לבעיות בעיניים, בעור או באיברים אחרים.

דלקת פרקים אינה מחלה אחת. היא מונח המכסה מעל מאה מצבים רפואיים. דלקת מפרקים ניוונית (OA) היא הצורה הנפוצה ביותר של המחלה, ובדרך כלל משפיעה על חולים קשישים. צורות מסוימות של המחלה עלולות להשפיע על אנשים בגיל צעיר. סוגים נוספים דלקת פרקים שגרונית (אשר עלולה להגרם למשל מפסוריאזיס)

השפעת דלקת מפרקים

המחלה משפיעה על אנשים באופנים רבים ושונים. משך הזמן בו מושפע החולה מהמצב וחומרת המחלה תלוי בסוג דלקת המפרקים. החולים חווים ימים טובים ורעים, ורובם סובלים מחוסר נוחות, כאבים, נוקשות שרירים או עייפות.

החולה חש אף תסכול מחוסר היכולת לבצע פעולות כגון אחיזה או תנועה באופן רגיל. חשוב לזכור כי דלקת מפרקים אין פירושה וויתור על אורח חיים פעיל. מספר שינויים באורח החיים מאפשר המשך פעילות תקינה.

דיאטה ופעילות גופנית לדלקת מפרקים

מומחים סבורים כי תזונה מאוזנת היטב חיונית להתמודדות עם המחלה. היא מאפשרת לגוף קבלת חומרים מזינים חיוניים, שומרת על משקל גוף בריא, ואם החולה סובל מעודף משקל, התזונה מפחיתה את לחץ המשקל הנוסף על המפרקים. מטופלים רבים מצאו כי גם הפחתת מספר קילוגרמים משנה באופן משמעותי את איכות החיים.

רופאים ותזונאים מייעצים לחולי דלקת מפרקים להפחית עד למינימום מזונות ממותקים או שומניים, כגון בשר אדום, שמנת וגבינה. יש לוודא צריכה בשפע של פירות וירקות, כמו גם דגנים מלאים. אומגה 3 חומצות שומן חיוניות הוכחו כיעילות להקלה במידה מסוימת על תסמיני דלקת מפרקים שגרונית.

מקור נפוץ לאומגה 3 הוא חומצות שומן דגים שמנים, כגון סרדינים, הרינג, פורל וסלמון. בנוסף, אנשים רבים נוטים להניח נתחי אוכל גדולים על הצלחת. צמצום גודל המנות מסייע לירידה במשקל באופן יעיל יותר.

החיים עם דלקת מפרקים

למרות שהמחלה מקשה על ביצוע מטלות יומיומיות וגורמת להתשה, קיימות טכניקות טיפולים רבות, אשר השילוב ביניהן מעניק איכות חיים טובה. חשוב לשמור על הבריאות ולקבל את הטיפולים הרפואיים והאלטרנטיביים, על מנת להקל על התסמינים, למרות שלא קיים מרפא מוחלט לדלקת מפרקים.

יתכן שהחולה יאלץ או ירצה להמשיך לעבוד, ובעזרת הטכניקות הנכונות, וטיפול של ריפוי בעיסוק, ישיב לעצמו את יכולת הפעילות הרגילה. מומלץ לגלות פתיחות בפני בני משפחה וחברים לגבי המחלה ולהסביר את השפעותיה, כך שיהיו בקיאים במצב במקרה של צורך בהבנה ותמיכה נוספות.

על פי מחקר שבוצע בחודש יולי 2012, צריכה מתונה של אלכוהול מפחיתה את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית. נשים שצורכות אלכוהול באופן קבוע ומתון, נמצאות בסיכון נמוך הרבה יותר לפיתוח הדלקת מאשר נשים באותו הגיל שמעולן לא שתו אלכוהול.

עוד בנושא דלקת מפרקים באתר המחלות האוטואימוניות