סובל מדיכאון? אפשרויות טיפול מצוינות זמינות עבורך לאחר אבחון סוג הדיכאון. אנשים רבים משתמשים בשילוב טיפולים, כגון תרופות ופסיכותרפיה. לדיכאון שאינו מגיב לטיפול תרופתי רגיל, זמינים סוגי תרופות אחרות, או מספר גישות יעילות שאינן תרופתיות, בהן ניתן לנקוט לבד או עם טיפולים אחרים.

טיפול בדיבור

שיחה עם מטפל מיומן היא אחד הטיפולים הטובים ביותר. אנשים בוחרים לעבור טיפול במשך מספר חודשים, במהלכם הם עובדים על נושאים מרכזיים. אנשים אחרים מוצאים שהמשך הטיפול לתקופות ארוכות יותר הן שיטות יעילות עבורם, כך שהם יכולים לעבוד בהדרגה על בעיות גדולות יותר.

הבחירה תלויה בך ובמטפל שלך, בהתאם לסוגי הבעיות והתסמינים שהביאו אותך לטיפול. אלו הם מספר סוגים נפוצים של טיפול בדיבור:

טיפול תרופתי

תרופות הן טיפול מרכזי נוסף לדיכאון. אם תרופות נוגדות דיכאון אינן עובדות היטב, תוכל לנסות תרופות שונות מאותה משפחה או מסוג אחר. הרופא עשוי אף לנסות לשנות את המינון. במקרים מסוימים, הוא עשוי להמליץ לקחת יותר מתרופה אחת לדיכאון. תרופות רבות זמינות כיום לטיפול בדיכאון ורופא המשפחה או רופא פסיכיאטרי יכול לבחור ביניהן. אלו כוללות:

תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות (TCAs) ומעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOIs)אלו היו התרופות הראשונות ששימשו לטיפול בדיכאון. הן כוללות אלטרול ונורטילין. תופעות הלוואי כרוכות בכאבי בטן, סחרחורות, יובש בפה, עצירות, רעד, שינויים בלחץ הדם ובחילות. תרופות אלו עשויות לגרום לאינטראקציות רציניות עם תרופות אחרות ומזונות מסוימים. בעוד שהן עובדות היטב, הן שמורות בדרך כלל לדיכאון שאינו מגיב לתרופות אחרות.

מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) – תרופות נפוצות אלו כוללות רסיטל, פרוזאק, פקסיל וזולופט תופעות הלוואי קלות וכללות קלקול קיבה, בעיות מיניות, נדודי שינה, סחרחורות, שינויי משקל וכאבי ראש.

מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראפיפרין (SNRIs) – תרופות אלו כרוכות בתופעות לוואי הכוללות כאבי בטן, נדודי שינה, בעיות מיניות, חרדה, סחרחורת ועייפות.

כל התרופות נוגדות הדיכאון נושאות אזהרה על תווית האריזה בנוגע לסיכון מוגבר של חשיבה והתנהגות אובדנית בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים צעירים בגילאי 18-24. אם תתחיל לקחת תרופות נוגדות דיכאון ותבחין במחשבות מטרידות, התייעץ מיד את הרופא. הרופא יסייע לך לשקול את הסיכונים והיתרונות של כל טיפול תרופתי, כך שתמצא את התרופה והמינון המאפשרים את התוצאות הטובות ביותר.

טיפול בנזעי חשמל (ECT)

זהו טיפול בטוח ויעיל לאנשים עם דיכאון עמיד לתרופות מרובות. הוא מומלץ כשתסמיני הדיכאון חמורים במיוחד או כשאנשים לא שיפרו את תסמיניהם באמצעות תרופות או טיפול פסיכולוגי.

בטיפול זה, המטופל מורדם בהרדמה כללית והרופא מחיל זרם חשמלי קטן לגרימת התקף נשלט קצר. סדרת טיפול בנזעי חשמל מתבצעת במשך מספר שבועות ומשפיעה על אזורים במוח המעורבים בשליטה במצב הרוח. זה נשמע אולי מפחיד, אך במהלך ההליך, המטופל מקבל הרדמה להרפיית שרירים, כך שאינו מרגיש מאומה.

טיפול זה עובד מהר מאוד וביעילות בקרב שבעים עד תשעים אחוזים מהמטפלים המפגינים שיפור. תופעת הלוואי השכיחה ביותר היא אובדן זיכרון זמני.

גירוי מגנטי (TMS)

זוהי גישה נוספת לטיפול בדיכאון עמיד. בניגוד לטיפול בנזעי חשמל, הוא משתמש בהתקן אלקטרומגנטי המוחזק מעל החלק העליון של הראש על מנת לעורר זרם חשמלי קטן בהרבה באזור המוח השולט במצב הרוח, מבלי לגרום להתקף או איבוד ההכרה.

גירוי מגנטי עובד באופן הטוב ביותר אצל אנשים שלא שיפרו את תסמיניהם באמצעות מספר טיפולים נגד דיכאון. בנוסף, הטיפול אינו דורש הרדמה או טשטוש ומבוצע על בסיס אשפוז.

תופעות הלוואי, אם בכלל, הן קטנות ועשויות לכלול חוסר נוחות במקום בו המגנט מושם, וכאבי ראש קלים. המטופלים מקבלים סדרת טיפולים המבוצעים ארבע או חמש פעמים בשבוע, למשך חודש עד חודש וחצי.

גירוי עצב הואגוס (VNS)

זוהי אפשרות טיפול לאנשים עם דיכאון חמור עמיד לטיפול. ההליך מבוצע בגישה כירורגית הכרוכה בהשתלת גנרטור חשמלי קטן בחזה, דוגמת קוצב לב. המכשיר מחובר עם חוטים אל העצב התועה, אשר פועל מהצוואר למוח.

לאחר ההשתלה, המכשיר שולח פולסים חשמליים לעצב התועה מדי מספר שניות. לאחר מכן, הפולסים מועברים דרך העצב התועה לאזורי המוח השולטים במצב הרוח. הזרמים החשמליים מעוררים אזורים אלו במוח ובכך מקלים על דיכאון.

בדרך כלל לוקח מספר חודשים לפחות עד שההליך מראה תוצאות. המכשיר חייב להיות מושתל על ידי מנתח, אך המטופלים יכולים בדרך כלל לשוב הביתה באותו יום.

טיפולים אלטרנטיביים לדיכאון

אנשים משתמשים בצמחי מרפא, תוספי תזונה וטיפולים אלטרנטיביים אחרים לדיכאון. אף אחת מגישות אלו לא הוכחה כיעילה באופן חד משמעי, לכן לעולם אין להתחיל לקחת תוספים טבעיים מבלי להתייעץ תחילה עם הרופא.

טיפולים אלטרנטיביים אחרים, כגון דיקור, היפנוזה ומדיטציה יכולים לסייע לחלק מהאנשים עם התסמינים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *