כל מתבגר מכיר את הרגע הזה. הוא ניצב מול המראה, ומתבונן בפצע בגרות חדש ש"מפאר" את הפנים שלו. הדבר פוגע במראה שלו במידה רבה, ומשפיע לרעה גם על הביטחון העצמי. מה שמפריע לא פחות היא התחושה, לכאורה, שלפצעים אין כל סיבה, והם תוקפים אותו פשוט מכיוון שהוא מתבגר. זוהי טעות, מאחר וידועים כיום מספר גורמים המביאים לפצעי בגרות.

פעילות הורמונלית

פצעי בגרות, כנובע משמם, מאפיינים בעיקר את בני הנוער, אך אין זה הכרח. פצעים אלה, המכונים גם "אקנה", מרבים להופיע כל אימת שיש פעילות הורמונלית ערה בגוף- וזה יכול לאפיין כל גיל. ובכל זאת, הם שכיחים בעיקר בגילאי ההתבגרות עמוסי ההורמונים, בתקופות של מחזור חודשי או הריון אצל נשים וכן הלאה. ואגב, העובדות מראות כי נשים נוטות לסבול מפצעי בגרות יותר מאשר גברים, מהסיבות הללו בדיוק.

לחצים נפשיים

יש עדות מחקרית ניצחת להשפעה של מתחים ולחצים נפשיים על הופעת פצעי בגרות. הדבר נובע בעיקר מפעילות של בלוטות יותרת הכליה, אשר תפוקתן גוברת בעת לחצים, וזו משבשת את מאזן ההורמונים בגוף. לכן, אגב, פצעי בגרות מרבים להופיע אצל בני נוער בתקופת מבחנים, למשל.

תזונה ושומן

אחד המיתוסים הנוגעים לפצעי בגרות היא שצריכת סוגים מסוימים של מזונות, ובעיקר שוקולד, תביא בהכרח להיווצרותם. אין תמימות דעים בעולם המדעי ביחס לכך, שעה שמחקרים רבים מצאו חוסר קשר מובהק בין הרגלי התזונה של האדם, לבין הופעת הפצעונים על גופו. מחקרים אחרים, כמובן, מצביעים על ההיפך הגמור. מה שכן, ברור כי צריכת מזונות בעלי ויטמינים מומלצת בכל מקרה, כמו גם שתייה מרובה של מים במקום המיצים למיניהם.

מצד שני, לשומן ברור כי יש תפקיד משמעותי בהופעת פצעוני בגרות. הכוונה היא פחות למזונות עתירי שומן, כי אם לסבונים שונים אשר נעשה בהם שימוש: השומן שבהם מביא לסתימת הנקבוביות בעור, דבר שעלול לגרום לפצעי אקנה. ואגב, גם זיעה מוגברת פועלת באותו כיוון בדיוק.

השפעת התורשה

גורם מרכזי אחר לפצעי בגרות נוגע לתורשה. במילים אחרות: ילדים להורים אשר סובלים מאקנה, או סבלו ממנה בעבר, הם בעלי סיכוי גבוה לכך שהפצעים יופיעו גם על גופם. באותה מידה, הרי שעור חלק של ההורים, סביר שיתבטא גם אצל הילדים שלהם. אין כאן נוסחה מתמטית, יש לציין, אך בהחלט השפעה על ההסתברות להופעת הפצעונים.

תרופות וסטרואידים

גם לתרופות וסטרואידים שונים אשר לוקח האדם עלולה להיות השפעה שלילית על מצב העור שלו. כך, בחלק מהם נמצאים רכיבים אשר מגבירים את הפעילות ההורמונלית בגוף, ולקיחתם לאורך זמן מסכנת את המאזן ההורמונלי- כשאחת התוצאות של כך היא פצעי בגרות.

באותה מידה, מומחים רבים ממליצים להימנע מגירוד מאסיבי של העור, תהא הסיבה לכך אשר תהא. בכוחו של זה להגביר את קצב "ייצור" הפצעונים, ליצור תגובה דלקתית ובטווח הרחוק בכוחו גם להותיר צלקות אקנה על הפנים והגוף.

2 תגובות

  1. אני ממליצה להשתמש במסיכה לפנים של סבוקלם יאנג – זיטאאוט.
    מייבשת את הפצעונים ותוך שבוע העור נראה הרבה יותר טוב, חיוני, ללא חצ'קונים, ומונעת מהופעה של חצ'קונים נוספים.
    בהצלחה (:
    -נועה-

  2. להבנתי יש קשר גם בין התזונה לבין הופעת אקנה. מאכלים כמו שוקולד, גבינה צהובה, צ'יפס… עלולים לגרום להתפרצות אקנה. לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *