מאז המצאת הגלולות בשנות ה-60, העולם הנשי וגם העולם הגברי, לא היה מאושר כל כך. הגלולות יעילות ביותר ומוצלחות בכ-99% במניעת הריון לא רצוי. הגלולות עברו מספר שינויים בהרכבן הכימי משנות ה-60 ועד היום.

כיום מרבית הגלולות למניעת הריון מורכבות בעיקר מתחליפים סינטטיים להורמונים הנשיים, כגון: פרוגסטרון ואסטרוגן. כאשר אישה אינה מעוניינת להיכנס להריון, היא נוטלת בכל יום במשך 21 ימים את הגלולה למניעת הריון, אשר נרשמה לה לאחר בדיקות גניקולוגיות על ידי הגניקולוג שלה.

ההורמונים הסינטטיים האנלוגיים להורמונים הנשיים הקיימים בכל גוף אישה, עוזרים במניעת הביוץ החודשי ובנוסף, עוזרים במניעת השינויים הפיזיולוגים המתרחשים בכל חודש בשכבות הרחם, המכינות את עצמן לקראת קליטת הביצית המופרית.

תופעות לוואי

יחד עם זאת, למרות כל הנפלאות של הגלולה במניעת הריון לא רצוי, קיימות לא מעט תופעות לוואי לחלק מהנשים המשתמשות באופן קבוע בגלולות, תופעות לוואי אלו, לרוב נעלמות לאחר תקופת מה של הסתגלות הגוף לגלולות. תופעות הלוואי כוללות:

חלק מהנשים מתלוננות על אובדן החשק המיני, השמנה, נפיחות וגודש בחזה, עליה בקרישות הדם, יובש בנרתיק, כאבים בזמן קיום יחסי מין ועוד. בשנים האחרונות, הוכיחו אך לא באופן חד משמעי כי לנשים אחדות קיים סיכון, בשימוש בגלולות מעל 5 שנים, לפתח סרטן.

מתי כדי להפסיק לקחת גלולות?

הפסקת השימוש בגלולות הינה החלטה אינדיבידואלית. במרבית הנשים מפסיקות לקחת את הגלולות כאשר הן רוצות להיכנס להריון. במקרים אלו גם כן, הדעות חלוקות, חלק מהרופאים ממליצים על הפסקת הגלולות לפחות 3 חודשיים לפני הכניסה להריון וחלק מהרופאים ולכך יש הוכחות רבות מנשים שונות, אין המלצה מיוחדת על הפסקת הגלולות, שכן נשים רבות מצליחות להיכנס להריון גם לאחר חודש מהפסקת הגלולות.

בנוסף, כאשר תופעות הלוואי משימוש בגלולות אינו חולף לאחר מספר שבועות, מומלץ להחליף או להפסיק את השימוש בגלולות. כמו כן, נשים מעל גיל 35, נשים מעשנות, נשים הסובלות מהשמנת יתר ונשים החולות או סובלות מקרישות יתר בדם, מומלץ להפסיק בהמלצת הרופא המטפל,את השימוש בגלולות.

נשים רבות הסובלות מביוצים לא רצופים, שיבוש הורמונאלי, אקנה, שיעור יתר, ואו תסמונת שחלות פובליציסטיות, מוצאות כי נטילת גלולות באופן קבוע, מסדרת את השינויים הפתולוגים והתסמינים העלולים להיווצר מההפרעות והמחלות מהן הן סובלות, אך כאשר נשים אלו מעוניינות להיכנס להריון, הן יצטרכו להתייעץ עם הרופא המטפל, שכן, ייתכנו תופעות לוואי ואו חזרתן של תופעות ותסמיני המחלות השונות, שהופסקו עקב נטילת הגלולות.

בכל מקרה, הפסקת הגלולות מומלצת רק לאחר התייעצות עם רופא הנשים שלך.

האם יש תופעות לוואי להפסקת השימוש גלולות?

לאחר הפסקת הגלולות עלול להיווצר שיבוש הורמונאלי זמני. בנוסף, עלולים להופיע שינויים במראה העור, אקנה, נשירת שיער, מחזורים לא סדירים, ביוצים לא סדירים, שינוי בעוצמת ובזמן המחזור והווסת החודשית, כל אלו עקב השיבוש ההורמונאלי המתרחש עקב הפסקת הגלולות. נשים אשר החליטו להפסיק את הגלולות ואינן מעוניינות להיכנס להריון, יצטרכו באופן מיידי להשתמש באמצעי מניעה אחרים.

השיבושים באיזון ההורמונאלי עלולים להתרחש כחודשיים-שלושה לאחר הפסקת נטילת הגלולות, בכל מקרה, יש צורך לפנות לרופא המטפל ולספר לו על התופעות השונות ובעיקר כאשר הווסת החודשית מאחרת להגיע.

במרבית המקרים, המחזור החודשי חוזר להיות סדיר לאחר כחודשיים ואיתו גם הביוצים. בנשים הסובלות מתסמונת שחלות פוליציסטיות, עלולים להופיע מחדש התסמינים השונים האופייניים למחלה, כגון: אקנה, השמנה, נשירת שיער, הפרעות בביוץ ועוד, במקרים אלו גם כן, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל והגניקולוג, שכן במקום הגלולות ניתן לקחת תרופות אחרות לתסמונת השחלות הפוליציסטיות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *